Tzummarum (Tsjummearum)

Tzummarum_kopie_458.jpg

Tzummarum (Fries: Tsjummearum) is een dorp in de gemeente Franekeradeel, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten noorden van Franeker, aan de N 384, en telt 1340 inwoners (2004). Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1984 behoorde Tzummarum tot de gemeente Barradeel, welke op die datum opgeheven is.

Tzummarum had een spoorwegstation aan de NFLS-spoorlijn van Stiens naar Harlingen. Het station was tevens het beginpunt van de NFLS-lijn naar Franeker. De verkorte aanduiding was Tzum. Het station werd op 2 december 1902 geopend en werd op 1 december 1940 gesloten. Incidenteel was het daarna nog wel in gebruik. Het werd ten slotte door de NS verkocht aan de gemeente Barradeel. Toen is het in gebruik geweest als woning. Het station verkeerde in slechte staat en was genomineerd voor de sloop. Toch is er besloten het station te restaureren. Dat is in 2005 gedaan en is feestelijk heropend in datzelfde jaar. Het station is nu een bedrijfspand geworden. Aan de buitenkant is alles in vrijwel originele staat en binnen is het loket bewaard gebeleven en gerestaureerd. Bij de restauratie is ook het perron hersteld en is er weer een stuk rails neergelegd. Ook de bijgebouwen zijn gerestaureerd en in een van die twee is een kleine museale uitstalling gemaakt en een model van het station neergezet.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Film van de veemarkt in Tzummarum. Camera: Henk Brinkman 

Van oudsher heeft Tzummarum een traditionele veemarkt. Door diverse veterinaire maatregelen en de risico’s van een MKZ-uitbraak of een andere besmettelijke ziekte mogen er geen koeien of schapen meer verhandeld worden.