Tzum (Tsjom)

Tzum_3_1.JPG

Tzum (Fries: Tsjom) is een terpdorp, ligt ongeveer vier km ten zuidoosten van Franeker en maakt deel uit van de gemeente Franekeradeel, provincie Friesland (Nederland). Het telt ca. 1200 inwoners.

Op de vrij hoge en omvangrijke terp staat de Johanneskerk met daarnaast de in de wijde omtrek opvallende toren. De toren van Tzum is de hoogste van alle dorpskerken in Friesland. De spits reikt tot 72 meter hoog. Het is de 41 meter lange spits die vooral de oorzaak is van deze uitzonderlijke afmeting.

Zo een bekende anekdote wil hebben de bewoners van Oldeboorn gewedijverd met Tzum om de kerk met de hoogste toren. De Oldeboorners wilden de hoogste toren van Friesland hebben, wat betekende dat hun toren hoger moest worden dan die van Tzum. Daarom reisden twee mannen naar Tzum om te bepalen hoe hoog die toren precies was. Ze beklommen de toren en maten de hoogte met een touw. Daarna bleven ze in de plaatselijke herberg overnachten. Terwijl ze sliepen sneed de waardin een flink stuk van het touw af. Het uiteindelijke gevolg was dat de toren van Oldeboorn uiteindelijk toch lager werd dan de toren van Tzum. De inwoners van Oldeboorn worden sindsdien torenmeters genoemd en die van Tzum lijntjesnijders.

Geboren in Tzum: Piet Paulusma (15 december 1956), weerman