11 Apr | ‘Koninklijke’ tijdmachine in de maak’

Door Redactie Franeker.StreekMedia.nl op vrijdag, 11 april 2008 om 10:18


Franeker - De voorbereidingen voor Koninginnedag Franeker zijn volop gaande. Zo zijn de leden van kunstvereniging FACIT druk bezig met het bouwen van een tijdmachine. 

Een groep kunstenaars onder leiding van Frank Zeilstra uit Franeker is op dit moment druk bezig met het vervaardigen van een tijdmachine. Deze mirakelse machine speelt een belangrijke rol bij het bezoek van de Koningin en haar gevolg aan Franeker.

tijdmachinestreek.jpg 

Henk Mol (links) bekijkt de constructie van de tijdmachine. Foto: Ruud Broese

Eise Eisinga zal de Koningin namelijk uitnodigen voor een wandeling door de tijd en haar vragen het apparaat in werking te stellen. Volgens Zeilstra moet de tijdmachine de sfeer van het Planetarium uitstralen, omdat het koninklijk gezelschap het museum zelf niet binnen zal gaan. ,,Het wordt een houten geheel van ruim 4 meter met veel gevonden voorwerpen, zoals oude kabelhaspels en fietsbanden”, aldus Zeilstra.
‘De Tijd’ is een groot radarwerk van klokken, tijdsbalken, zonnewijzers, jaartallen en maanstanden. ,,Het is een heel intensieve klus. Ik probeer er dagelijks mee bezig te zijn. Daarnaast helpen nog drie tot vier kunstenaars mee aan de bouw. De Tijd wordt gebruikt voor de openingshandeling, dus dat wordt spannend…”

Foto & Gallery: Ruud Broese / Facit - Studio Q

Soortgelijk nieuws

Plaats een reactie