10 Apr | Franeker dammers zetten Friese traditie voort

Door Redactie Franeker.StreekMedia.nl op donderdag, 10 april 2008 om 20:00

Emmeloord -  De organiserende vereniging van het NK dammen speelt mee in de provincie Friesland. Hier is het dammen van oudsher goed gegrondvest met een relatief rijk verenigingsleven. Franeker is hiervan een voorbeeld. 

IJsbrand Haven, de voorzitter van het organisatiecomité was in 1969 nationaal jeugdkampioen als opvolger van Frank Drost. Friesland kan zowel provinciaal, nationaal en ook internationaal bogen op een aantrekkelijke staat van dienst met over de hele linie 15 Nederlandse seniorentitels, negen keer de nationale jeugdtitel en diverse malen de aspirantentitel en pupillenkampioenen. In 1974 haalde damclub Huizum (Leeuwarden) voor de enige keer het nationaal clubkampioenschap.

Damclub Franeker - die onlangs naar de hoogste klasse is gepromoveerd - probeert met nieuwe initiatieven Friese toppers in een team te verenigen.

Tweemaal werd een Fries jeugdwereldkampioen, één keer ging de Europese damtitel naar Friesland en totaal zeven keer had een Fries ’s werelds hoogste titel. De grootste successen waren in de jaren 70 en 80 toen Friesland ongetwijfeld het sterkste ‘damland’ ter wereld was. De Noordoostpolder - die sinds 1942 bestaat - en onderdeel is van de provincie Flevoland heeft in de aanloop naar dit toernooi terloops aangegeven om eventueel in de markt te zijn voor de organisatie van een WK dammen.

FKsnelHuizumFraneker.jpg 

Een archieffoto van de Franeker dammers aan slag.

De werelddambond schijnt evenwel ook in gesprek te zijn met Brazilië (2009) en dan zou 2011 mogelijk de eerste gelegenheid zijn. Bovendien is het denk ik geen slechte gedachte dat Flevoland een deel van die organisatie op zich neemt om deze titelstrijd te verdelen over meerdere provincies en als zodanig een hoger budget te realiseren. Met alle respect voor de diverse initiatieven, vormt het budget voor het topdammen een schril contrast met de beschikbare pot bij sommige andere denksporten. Spelers dienen eigenlijk minimale voorwaarden op te stellen om als gesprekspartner te kunnen fungeren bij aankomende toernooicomités en aangesloten (dam)bonden.

Bij de tweede ronde van het NK viel opmerkelijk genoeg maar een beslissing. Alexander Baljakin won strategisch door een korte vleugelaanval van Wim van der Kooij. De Amsterdammer Hein Meijer gaf remise is een gewonnen positie. Ron Heusdens speelde het meest ondoorgrondelijk en mocht blij zijn met zijn punt tegen Anton van Berkel.

Bron: Telegraaf

Soortgelijk nieuws

Plaats een reactie