25 Mrt | Verbouwde snelboot Doeksen vrijdag in de vaart

Door Redactie Franeker.StreekMedia.nl op dinsdag, 25 maart 2008 om 23:16

Harlingen - Komende vrijdag wordt de nieuwe verbouwde snelboot van Rederij Doeksen door staatssecretaris J.C. Huizinga, officieel in gebruik genomen.

(dit verhaal is een voorbeeld van wat er binnenkort op onze nieuwssite van Harlingen te lezen valt.) 

supercat.jpgOp de Supercat, de grote catamaran die medio juni vorig jaar naar Nederland kwam, wordt nu nog druk gewerkt aan het vaarklaar maken van het schip. Omdat het voorheen een veerdienst uitvoerde op de Filippijnen, werd het schip op een andere manier ingericht dan wat wenselijk is voor het varen in het waddengebied. Er moet dus wel het een en ander aangepast worden voordat het klaar is voor de dienst bij Rederij Doeksen. In Harlingen wordt sinds een aantal maanden met man en macht aan gewerkt onder leiding van Doeksens projectmanager Henk Boorsma. Benieuwd wat er allemaal al is gebeurd aan boord? Hieronder een kleine greep uit de werkzaamheden van de afgelopen maanden.

YouTube voorvertoningsafbeelding 

Op de film de SuperCat die op 15 juni 2007 Harlingen werd binnengesleept.

Verwarming en airco
Er was bijvoorbeeld geen verwarming aan boord. Die is dus aangebracht. De natuurlijk wél aanwezige airco werd gesplitst in een deel voor de salon en een deel voor in de stuurhut, zodat deze goed is af te stellen. Op het schip is een ziekenboeg aangelegd en ook deze ruimte wordt voorzien van airco. De toiletgroep is in zijn geheel vervangen en alle bekabeling voor bijvoorbeeld verlichting en camera’s ook. De plaatsing van acht LCD-schermen voor het informatiesysteem van de Rederij (Doeksen-TV) is voorbereid.

Van achteren bunkeren
De ramen zijn allemaal vervangen en worden daarmee iets groter zodat er meer licht komt in de salons. Nog een opmerkelijke (maar logische) aanpassing: bij dit schip werd op de Filippijnen aan de voorkant gebunkerd, maar bij alle schepen van de vloot van Rederij Doeksen gebeurt dit aan de achterkant. Alle leidingen worden hiervoor omgelegd.

Extra veel bagageruimte
Op het schip kunnen straks 415 passagiers mee en om alle meegebrachte bagage een goed plekje te kunnen geven, zijn grote bagageschappen geplaatst. De passagiers lopen na binnenkomst eerst langs de schappen en kunnen vervolgens een plekje zoeken aan boord. Net als op de huidige sneldienst zijn er twee salons. Overigens vervalt het onderscheid tussen eerste en tweede klas, dus met uw sneldienstticket kunt u overal plaatsnemen. Óók in de nieuwe zithoek op het bovendek…!

Betrouwbare motoren
Het laatste opvallende feit dat heeft plaatsgevonden, is het aanbrengen van de nieuwe motoren. Een behoorlijke klus, want hiervoor moesten de tandwielkasten (ze wegen een ton!) “even” een halve meter naar achteren worden geplaatst. De Supercat had motoren van een verouderd en niet meer geproduceerd type. Daarom werd ervoor gekozen de motoren nu meteen te vervangen. De geplaatste motoren zijn betrouwbaarder, schoner en zuiniger dan het oude type. Goed voor de passagiers en beter voor het milieu!

18 februari uit het water
Op 18 februari is het schip in Harlingen uit het water gehaald en in de overdekte schilderhal van Shipdock geplaatst. Naast de waterjets zullen dan ook roertjes geplaatst worden. Deze maken het mogelijk op hoge snelheid efficiënter te sturen. 

Eind maart in de vaart
Voor de verbouwing van het schip wordt voornamelijk gebruik gemaakt van locale bedrijven en als alles volgens planning blijft verlopen, wordt de Supercat op vrijdag 28 maart 2008 als volwaardig lid van de Doeksenvloot gepresenteerd. De ceremoniële handeling zal worden voltrokken door mevrouw J.C. Huizinga, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Op die dag krijgt het schip ook haar nieuwe naam…

Soortgelijk nieuws

Plaats een reactie