24 Mrt | Glastuinder Sexbierum stookt patat-afval

Door Redactie Franeker.StreekMedia.nl op maandag, 24 maart 2008 om 12:43

Sexbierum - Glastuinbouwbedrijf Hartman in Sexbierum gaat een energie-installatie bouwen waarbij het gebruik maakt van afval van de patatfabriek van de overburen Lamb Weston.

Met de warmtekrachtkoppeling (wkk) wordt biogas uit de biovergistingsinstallatie gebruikt door het vergisten van afval van de patatfabriek en afval van de tuinder. Het gas wordt gebruikt voor het verwarmen van de kassen waarin biologische groenten worden geteeld. Het biogas wordt via een pijpleiding van zeshonderd meter getransporteerd naar Harman, waar het in een bio-wkk gaat.

Hartman02.jpg

Volgens directeur Jeroen Hartman is de installatie groot genoeg voor 2,5 miljoen kubieke meter gas per jaar. “In totaal hebben we nu ongeveer drie miljoen kubieke meter gas nodig, voor de teelt van biologische groenten in 6,5 hectare kassen.”

Met de wkk-installatie kan groene stroom worden geproduceerd. De restwarmte wordt gebruikt voor de verwarming van de kassen. Ook kan de uitgestoten CO2 worden gebruikt bij de groei van de planten. Groene planten hebebn voor hun prodectie CO2, water en voedingsstoffen nodig. De installatie kan naar verwachting dit jaar draaien. De bio-wkk is 1.1 Megawatt groot.

Bron: Friesch Dagblad

Soortgelijk nieuws

Plaats een reactie