26 Feb | Oud gemeentehuis Barradeel wordt Thomashuis

Door Redactie Franeker.StreekMedia.nl op dinsdag, 26 februari 2008 om 15:28

Pietersbierum - Aan de oprijlaan van het voormalige gemeentehuis van Barradeel staat het bordje verkocht. Najaar 2008 komt hier een Thomashuis voor mensen met een beperking.

Vele jaren heeft het voormalige gemeentehuis te koop gestaan. De historie van het pand gaat terug naar 1857 toen het als landhuis gebouwd werd. In de 19e eeuw deed het dienst als dokterswoning. De volgende bestemming vanaf 1903 tot 1984 was die van gemeentehuis van de toenmalige gemeente Barradeel. Na 1984 tot en met heden is het pand bewoond geweest door de familie Oswald. Het statige landhuis krijgt in 2008 weer een heel andere bestemming namelijk dat van een Thomashuis.

thomashuispietersbierum003.jpg

Het voormalige gemeentehuis van Barradeel. / Foto: Streekmedia

Thomashuis Sexbierum maakt deel uit van Thomashuizen Nederland. Deze franchiseorganisatie zet zich in om via een landelijk netwerk van Thomashuizen mensen met een verstandelijke beperking keuzevrijheid, warmte en persoonlijke zorg te bieden.

In de komende jaarvergadering van Dorpsbelang op woensdag 26 maart zal hier uitgebreid over verteld worden door de beide toekomstige bewoners en beheerders Daan Visser-Walda en Anne-Jan Walda-Visser. Ze hopen na een grondige verbouwing in oktober of november van dit jaar van start te kunnen gaan. In het huis zullen circa acht bewoners een eigen zit/slaapkamer krijgen en daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimtes waar ze met elkaar kunnen samenleven. Het eigenaarsduo streeft erna om de bewoners een plek te geven in de gemeenschap maar ook de omgeving te betrekken bij Thomashuis Sexbierum.

Daan heeft ruime ervaring in het begeleiden van mensen met gedragsproblematiek. Anne-Jan is verzorgende/woonbegeleider, met ruime ervaring in de zorg. Beiden zijn we creatief, houden van bedrijvighied en gezamelijke activiteiten ondernemen. Een Thomashuis is voor hen een ideale situatie waarbij ze het gezinsleven kunnen combineren met hun werk. Als zorgondernemers hebben ze er bewust voor gekozen om zelf ook in het Thomashuis te wonen. Op deze manier zijn ze direct betrokken bij het dagelijks leven van de bewoners. Een Thomashuis is voor hen een thuis met liefde en geborgenheid. De beheerders zijn zoveel mogelijk aanwezig en vormen het vaste aanspreekpunt voor de bewoners en hun ouders/vertegenwoordigers.

Bronnen: website Sexbierum en website organisatie Thomashuis

Soortgelijk nieuws

Plaats een reactie